Er zit zovéél méér in memory!

Iedereen heeft een memory in de spelletjeskast liggen.
Jij toch ook?

Het is al sinds 1959 een klassieker … en kinderen blijven er tot vandaag naarstig plaatjes mee draaien. Uiteraard train je er het visuele geheugen mee maar de memory-mogelijkheden zijn legio en véél uitgebreider dan je misschien denkt.

Lees maar even verder.
E
n ontdek de memory-magie!


Actieve en passieve woordenschat

Tijdens een memoryspel draai je vaak meerdere keren de prenten om. Dat maakt het spel ook ideaal om de woordenschat in het spel herhaaldelijk te oefenen.

Kan het kind de woorden nog niet benoemen? Dan kan het wellicht wel de juiste prenten aanduiden? Of ze uitbeelden? Dat is ook heel waardevol!
Is dat ook nog moeilijk, dan heeft het kindje er zeker ook baat bij dat jij hardop benoemt wat op de prenten staat.

Laat geen kans onbenut om de woordenschat aan bod te laten komen. Dat kan je doen tijdens het klaarleggen van het spel of als afsluiter bij het opruimen!

Omschrijfspel

Woordenschat leren is zoveel meer dan woorden benoemen. Woordenschat is pas zinvol en beklijft pas als er een concept aan gekoppeld wordt. Daarom speel ik heel vaak het omschrijfspel.

Doe je zo:

Leg de ene helft van de kaarten open op tafel en de andere kaarten op een gedekte stapel. Trek om beurt een kaart en omschrijf wat je ziet. De andere speler raadt wat op de kaart staat.

Mag het wat moeilijker? Leg dan geen kaarten open op tafel.
Is het omschrijven net nog te moeilijk, dan help je jouw kind ook al door hardop te vertellen over de verschillende prenten.

Wat is weg?

Uiteraard train je met het eigenlijke spel al het visuele geheugen. Memory doet beroep op het kortetermijngeheugen. Bij kinderen is dat sterker ontwikkeld dan bij volwassenen. Logisch dus dat – hoe hard jij ook jouw best doet – het kind steeds wint.

Wil je extra oefenen op het visuele geheugen? Dan is deze tip iets voor jou!
Leg een aantal kaarten open op tafel. Vraag het kind om de ogen te sluiten en neem 1 kaart weg. Kan het kind de weggenomen kaart correct benoemen, dan wint het die kaart. Draai nadien de rollen om.

Als dit nog te moeilijk is voor het kind, leg dan als visuele ondersteuning alle dubbele kaarten open op tafel of gebruik minder kaarten.

Huisjes sluiten

Ik varieer graag met dezelfde materialen. Daarom speel ik ook graag ‘huisjes sluiten’.

Verdeel de ene helft van de kaarten over de spelers en leg ze open voor de spelers neer.
Leg de andere helft van de kaarten op een gedekte stapel.
Draai om beurt een kaart en zoek wie de kaart voor zich heeft liggen.
Leg de kaart er gedekt op en sluit zo het huisje.

(Ja, eigenlijk speel je tijdens ‘huisjes sluiten’ gewoon lotto met een memoryspel 😉).

Zinsbouw

Ook zinsbouw kan je gemakkelijk oefenen met een memoryspel.

  • Sta model bij het inoefenen van vaste zinsstructuren vb. hier ligt de koek, dit zijn 2 vrachtwagens, …
  • Leer ook w-vragen beantwoorden zoals waar ligt de appel, wie draagt een bril, … .

Meervouden

1 auto, 2 auto’s … ja, die paren nodigen automatisch uit tot het inoefenen van meervouden!

Oefen ze tijdens een spelletje of ga even drillend aan de slag met de kaarten. Leg eerst 1 en daarna een tweede kaart op tafel en laat het kind de zin aanvullen: hier is 1 auto, hier zijn 2 …

Tellen

Kinderen leren tijdens memory spelenderwijs ook heel wat voorbereidende rekenvaardigheden. Ze gaan spontaan tellen en hoeveelheden vergelijken. Zo komen begrippen als meest, minder, evenveel, … vanzelf aan bod.

Dit zijn belangrijke vaardigheden voor de start van het 1e leerjaar. Mooi meegenomen, toch?

Snelle memory

Is het spel nog iets te moeilijk of heb je maar weinig tijd? Gebruik dan niet alle kaarten of speel de snelle variant:

Leg de ene helft van de kaarten gespreid gedekt op tafel. De andere helft leg je op een gedekte stapel. Dan draai je 1 kaart van de gedekte stapel om en ga je om beurt op zoek naar de bijhorende kaart bij de kaarten op tafel. Heb je de kaart gevonden, draai dan alle open kaarten weer om en draai een nieuwe kaart van de gedekte stapel.


Ik hoop dat je na dit memory-bad en het lezen van de tips het spel ruimer gaat inzetten dan waarvoor het initieel bedoeld is.

Nog een uitsmijtertje? Vooruit dan maar!
Wil je echt taaltraining geven met memory, dan zijn de spellen van Trialogo zeker een aanrader. De afbeeldingen zijn heel puur en de doosjes themagebonden. Komen aan bod: dieren, eten, natuur, het lichaam, beroepen, kledij, sport en spel!